Рецепти від курочки

Курка-карі з рисом

Iнгредієнти:

  • 150 г кефіру
  • 1 ч. л. куркуми
  • 250 г рису
  • 1 ч. л. суміші "кічн кінг"
  • 1 шт. цибулі
  • 1/2 ч. л. червоного перцю
  • 3 ч. л. куміну в зернятах
  • 100 г олії
  • 1 шт. середньої курки
  • 3 ч. л. суміші "кічн карі масала"
  • 1 середня головка часнику
  • 1/2 ч. л. шафрану

Приготування:

Налити в каструлю олію (краще кукурудзяну), розігріти й кинути кумин. Потім видавити часник і додати до кумину. Коли суміш стане коричневого кольору, висипати в каструлю дрібно нарізану цибулю й обсмажити.

Порізати на невеликі шматочки курку та кинути у киплячу суміш. Засипати приправи, ретельно перемішати й смажити близько 30 хвилин.

У цей час зварити рис. Найкраще  - індійський, довгозернистий. Воду налити з розрахунку 2:1. Рис повинен увібрати всю воду. Додати шафран - для аромату, коли рис закипів.

В останній момент додати в каструлю з куркою кефір.

Викласти на тарілку рис і шматочки курки з підливкою.

Курка під грибами

Iнгредієнти:

  • 2 шт курячого філе
  • 300 г грибів
  • 1-2 ст. л. олії
  • 150-200 г твердого сиру
  • 1-2 ст. л. соєвого соусу
  • 1 цибулина
  • 1-2 ст. л. яблучного оцту
  • майонез
  • спеції
  • сіль

Приготування:

Куряче філе нарізати, як на відбивні, злегка відбити. Гриби відварити в підсоленому окропі 3-5 хвилин, потім дрібно нарізати й присмажити разом з подрібненою цибулею на олії, але не пересмажити. Змішати олію, оцет і соєвий соус у рівних пропорціях.

В отриманий маринад вмочити кожен шматочок курки. М'ясо посолити, натерти приправами й викласти на злегка змазане жиром деко, у яке налити трохи води. На м'ясо викласти гриби, тертий сир та полити майонезом. Запікати в розігрітій до 180°С духовці, так, щоб підрум'янилися.

Курча по-венгерськи

Iнгредієнти:

  • 600-700 г курчати
  • 2-3 ст. л. вершкового масла
  • 0,5 ст. бульйону
  • 1 цибулина
  • 3-4 помідори
  • 250 г сметанного соусу
  • мелений перець
  • зелень
  • сіль

Приготування:

Шматки підготовленого курчати разом з цибулею обсмажити. Коли цибуля буде мати золотистий колір, влити бульйон, додати нарізані помідори без шкірки і насіння, накрити кришкою і довести до готовності.

Після цього влити сметанний соус і прокип'ятити. Шматки курчати покласти на блюдо і полити соусом. На гарнір можна використати розсипчастий рис або смажену картоплю.

Курка в гірчичному соусі

Iнгредієнти:

  • курка
  • 2-3 ст.л. вершкового масло або маргарину
  • олія
  • сіль

Соус:

  • 1 ч. л. вершкового масла або маргарину
  • 1 ч.л. борошна
  • 1 ч.л. гірчиці
  • 1 скл. курячого бульйону
  • 1/2 скл. сметани або кислого молока
  • 1 ч.л. оцту
  • 2 жовтки
  • щіпка цукру
  • сіль на кінчику ножа

Приготування:

Курку випатрати, промити і розділити на порції. Посолити і натерти олією. Помістити в духовку і засмажити, часто поливаючи соком, що виділився, або невеликою кількістю води. Поки курка смажиться, приготувати з потрухів бульйон і дати йому як слід википіти.

З масла і борошна приготувати підливку для соусу, розвести її склянкою бульйону, додати туди гірчицю, оцет і сметану і прокип'ятити. Жовтки змішати з невеликою кількістю соусу і додати до решти соусу.

Проварити соус на дуже слабкому вогні або на паровій бані, доки він не загустіє. Приправити на смак сіллю і щіпкою цукру. Цим соусом облити готову страву з курки і прокип'ятити на дуже слабкому вогні.

Курка по-французьки

Iнгредієнти:

  • 900 г курки (філе, ніжки)
  • 100 г копченого сала
  • 250 мл яловичого або курячого бульйона
  • 150 мл білого вина
  • цедра 1/2  лимона
  • 1 ч. ложка меду
  • 2 банки консервованого горошку
  • 1 банка консервованої моркви
  • 1 банка консервованих грибів
  • сіль
  • перець
  • розмарин
  • петрушка

Приготування:

Копчене сало нарізати кубиками і обсмажити у великій сковороді. Додати шматочки курки і обсмажити їх до золотистого кольору. Посолити, поперчити.  М'ясо перекласти на блюдо для запікання.

На сковороду, де смажилося м'ясо, вилити бульйон, додати вино, розмарин, петрушку, цедру лимона, мід. Суміш довести до кипіння, помішуючи. Курку залити цим маринадом і запікати у духовці протягом 2-х годин.

Курку подавати з горошком, морквою, грибами, картоплею і чорним хлібом.

Курка в янтарі

Iнгредієнти:

  • 1 копчена куряча грудка або стегенце
  • 1/2 ст. відвареного рису
  • 1/2 баночки консервованої кукурудзи
  • 2 відварені морквини
  • 100 г родзинок
  • 1 мандарин
  • майонез

Приготування:

Родзинки промити, залити окропом на 5-10 хвилин, посушити. Рис перемішати з кукурудзою, заправити майонезом і викласти на блюдо першим шаром.

Курячу грудку, моркву нарізати кубиками, полити майонезом, перемішати і укласти гіркою в центрі блюда. Родзинки посипати довкола гірки з курячими грудками і морквою. Мандарин розділити на часточки і укласти довкола гірки.

Курка "7 швабів"

Iнгредієнти:

  • 1 велика курка
  • 100 г локшини
  • 1 цибулина
  • 100 г печінки
  • 1 банка консервованих грибів, або 100г свіжих
  • 1 ст.л. м'якого сиру
  • базилік
  • мускат

Приготування:

Курку змастити сіллю, перцем, прянощами. Локшину зварити до готовності. Підсмажити цибулю, печінку, смажити 3-5 хв. Потім додати гриби, смажити ще 3 хв, вливши 3-4 ст. л. води.

Приправити спеціями, змішати з сиром і локшиною, охолодити. Курку наповнити фаршем, зашити. Обмазати розтопленим вершковим маслом тушку. Смажити у фользі 1 годину 15 хвилин.

Курка в сметані

Iнгредієнти:

  • 200г курячого м’яса
  • 120г сметани
  • 1 головка цибулі
  • зелень
  • перець чорний мелений
  • сіль

Приготування:

Курчатину нарізати невеликими шматочками, поперчити, посолити і обсмажити на маслі. Додати дрібно нарізану цибулю, добре перемішати, трохи підсмажити.

Все залити сметаною й тушкувати 8-10 хвилин. Перед подачею посипати зеленню.

Курка з горіхами

Iнгредієнти:

  • 1/2 кг курячого філе
  • 1/3 склянки горіхів кешю
  • 3 маленькі цибулини
  • невеликий пучок зеленої цибулі
  • 1-5 шт. перцю чілі
  • соєвий соус - на смак

Приготування:

Філе курки порізати на шматочки. Невеликі цибулини розрізати на 4 частини. Зелену цибулю порізати великими шматками (3-5 см). Підготувати перець і горіхи кешю. Все повинно бути під рукою, оскільки готується ця страва швидко.

На сковорідку з добре розігрітою олією покласти 1-5 шт. не порізаних чілі, обсмажити протягом 1-2 хвилин, додати горіхи, смажити ще 2-3 хвилини. Потім - шматочки курки, і смажити ще 3-4 хвилини.

На закінчення додати ріпчасту цибулю і смажити до тих пір, поки цибуля не стане прозорою. Все готується на сильному вогні при постійному помішуванні. Коли все буде готово, викласти в сковорідку зелену цибулю і соєвий соус.

Курка з квасолею

Iнгредієнти:

  • 500г гострих ковбасок
  • 1 ст. ложка рослинної олії
  • 1,5 кг курки (чи стегенець)
  • 1/2 л курячого бульйону
  • 500г дрібної моркви
  • 300г зеленої квасолі
  • 500г консервованої білої квасолі

Приготування:

Ковбаски порізати на великі шматки та викласти у глибоку сковороду, посмажити в олії до золотавого кольору. Порізати курку на 8 частин.

Вилити бульйон у сковороду, викласти моркву, квасолю, на сильному вогні довести до кипіння. Прикрутити вогонь, тушкувати під кришкою 10 хвилин.

Викласти в сковороду курчатину, білу квасолю, довести до кипіння. Протомити 5 хвилин під кришкою і подати на стіл.

Курячі грудки з соусом з волоських горіхів

Iнгредієнти:

  • 3 курячих грудки
  • 40 г волоських горіхів
  • 100 г вершків 33% жирності
  • 1 бульйонний кубик

Приготування:

Курячі грудки обваляти в борошні, покласти на розпечену сковорідку і обсмажити їх на олії до золотистого кольору. Для соусу розмолоти очищені волоські горіхи, обсмажити їх на вершковому маслі до різкого горіхового запаху. Додати вершки і курячий бульйон.

Тушкувати всю масу на слабкому вогні до тих пір, поки вершки не загустіють. Філе довести до готовності в духовці, викласти на тарілку і полити соусом.

Фаршировані курячі ніжки під фініковим соусом

Iнгредієнти:

  • 10 курячих ніжок без кісток
  • 100 г кураги, порізаної на дрібні смужки
  • 100 г  сушених фініків без кісточок, порізаних на дрібні смужки
  • 100 г мелених волоських горіхів
  • 200 г курячого фаршу
  • сіль
  • перець

Для соусу:

  • 1/2 літра соусу до печені
  • 100 г зеленого і червоного перцю
  • соус чілі

Приготування:

Змішати всі компоненти для начинки. Нафарширувати ніжки за допомогою шприца або пакету.

Запекти ніжки в духовці при високій температурі з невеликою кількістю олії на деку. Коли ніжки потемнішають, продовжувати запікати їх ще 30 хвилин при середній температурі.

Перед подачею приправити соусом.

Запіканка з курки

Iнгредієнти:

  • 200 г відварного курячого м'яса
  • 6-7 картоплин
  • 50 г масла
  • 1/2 скл. молока
  • 1 скл. вареної кукурудзи або квасолі
  • 2 яєчних білки
  • 1скл. тертого сиру
  • перець
  • сіль

Приготування:

Приготувати картопляне пюре, розтерши картоплю з молоком, сіллю і маслом. Викласти в глибокий посуд, а зверху покласти шар нарізаного курячого м'яса, квасолі або кукурудзи.

Змастити збитими вершками, посипати тертим сиром і поставити в духовку. Запікати поки не утвориться рум'яна скориночка. Подавати страву краще гарячою.

Курка, тушкована з чорносливом

Iнгредієнти:

  • курка
  • 150 г  топленого масла
  • 1 морква
  • 1 селера
  • 3 скл. бульйону
  • 1 ст. л. оцту
  • 2 ст. л. цукру
  • 200 г чорносливу

Для заправки:

  • 1 ст. л. топленого масла
  • 1 ст. л. борошна
  • сіль на смак

Приготування:

Масло і нарізане соломкою коріння селери покласти на сковороду, поставити на вогонь. Коли масло закипить, покласти сиру курку, розрізану на порції. Обсмажити її разом зі селерою, підливаючи потрохи води, щоб не підгоріла остання.

Коли курка добре обсмажиться, покласти її разом зі селерою в каструлю, залити бульйоном, звареним з потрухів курки, посолити і варити приблизно 40 хвилин. 1 столову ложку масла і 1 столову ложку борошна підсмажити до золотистого кольору, розбавити бульйоном з-під курки, влити оцет, додати цукор, закип'ятити.

Покласти в соус чорнослив, заздалегідь (4-5 годин) замочений в кип'ятку. Залити цим соусом курку.

Котлети курячі

Iнгредієнти:

  • 1/3 курки
  • 1 булочка
  • 1/2 скл. молока
  • 1 цибулина
  • 1 яйце
  • олія
  • сіль
  • перець

Приготування:

Курку обпалити, випатрати, промити, зняти м'ясо з кісток, пропустити через м'ясорубку. Додати замочену в молоці булочку і цибулину і ще раз пропустити через м'ясорубку. Покласти сіль, перець, курячий жир і одне сире яйце.

Отриману масу добре вимісити, можна навіть збити. Фарш розділити на котлетки, можна обваляти в борошні, сухарях або збризнути з двох сторін водою. Обсмажити на сковороді в олії.

Теплий салат “Курка з морквою”

Iнгредієнти:

  • 1 куряча грудка
  • 3 морквини
  • 1 цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • майонез
  • рослинна олія

Приготування:

Цибулю дрібно порізати і трохи підсмажити на рослинній олії. Моркву подрібнити на дрібній терці і також трохи підсмажити окремо від цибулі. Грудку курки відварити, дістати з бульйону і дати трохи остигнути. Розібрати м’ясо на волокна. З’єднати в тарілці цибулю, моркву, м’ясо, додати подрібнений часник і заправити за смаком майонезом. Готовий салат подавати теплим.

Салат із курки з маслинами і сиром пармезан

Iнгредієнти:

  • 350 г курячого філе
  • 120 г зеленого салату
  • 2 помідори
  • 200 г сиру пармезан
  • 100 г маслин без кісточок
  • 30 г оливкової олії
  • 120 г сухариків
  • свіжий базилік
  • білий перець
  • сіль

Приготування:

Куряче філе поперчити, посолити й змастити оливковою олією. Дати промаринуватися 5 хвилин. На гарячій, не змащеній маслом сковороді обсмажити м'ясо з обох боків по кілька хвилин до утворення рум'яної скоринки. Потім гострим ножем нарізати тонкими скибочками уздовж філе.

Салат нарізати великими шматочками, маслини - четвертинками, помідори - дрібними кубиками. Викласти на тарілку листя салату, маслини, помідори. Зверху помістити тонкі пластинки вже охолодженого курячого філе. Посипати тертим сиром пармезан, кубиками помідорів і сухариками. Прикрасити маслинами й базиліком.

Салат з курки з ананасами

Iнгредієнти:

  • 500 г курятини
  • 700 г картоплі
  • 1 банка ананасів
  • 250 г майонезу
  • каррі по смаку

Приготування:

Відварну курятину та варену у мундирі картоплю порізати, при бажанні посолити. Консервовані ананаси нарізати невеликими шматочками. Все це перемішати, заправити майонезом і каррі.

Головне - не перебільшити з каррі, бо гірчитиме.

Салат з курки, з грибами та горіхами

Iнгредієнти:

  • 200-250 г (2 штуки) відварного курячого філе
  • 200 г маринованих грибів
  • 3-4 зварених на круто яйця
  • 1 велика цибулина
  • 80 г (2 жмені) ядер волоських горіхів
  • 250 г майонезу
  • сіль
  • перець (за бажанням)
  • олія для смаження

Приготування:

Цибулину очистити, нарізати чвертькільцями і обсмажити на олії до красивого золотавого кольору. В процесі смаження можна посипати цибулю дрібно меленою сумішшю трав для курки. У поєднанні з ефірними маслами цибулі це дасть додатковий аромат і смак.

Курку і яйця нарізати невеликими кубиками, гриби – пластинками. Горіхи злегка підсмажити на сухій сковороді або в духовці. Трохи подрібнити горіхи, але не дуже сильно, щоб вони не загубилися в салаті. Трохи горіхів потрібно залишити, щоб прикрасити салат. Змішати всі підготовлені інгредієнти, посолити, при бажанні поперчити салат, заправити його майонезом. Розкласти салат по тарілках та притрусити кожну порцію горіхами, що залишилися.

Холодець з курки

Iнгредієнти:

  • 1 кг курки
  • 3 яйця
  • 40 г ріпчастої цибулі
  • 70 г моркви
  • 20 г желатину
  • 1 лавровий листок
  • 0,25 г запашного перцю

Приготування:

Почищену і промиту курку, розрізану на частини, залити холодною водою (на 1 кг курятини 1,5 л води) і варити 1,5—2 год. Додати цибулю, моркву, лаврового листа, перцю, солі та варити при повільному кипінні до готовності курки.Потім вийняти, нарізати її невеликими шматочками.

Желатин попередньо розмочити у воді та розчинити в процідженому курячому бульйоні. На дно спеціальної форми покласти нарізані варені яйця і фігурно нарізану моркву. Зверху яєць і моркви покласти нарізану курку, залити охолодженим курячим бульйоном з желатином і поставити у холодне місце для застигання.

Перед подаванням на стіл холодець з формою занурити на 5—6 сек. в теплу воду і викласти на тарілку нижньою частиною догори.